Okulumuzda Kemal Tahir Sempozyumu Gerçekleştirdik

Okulumuzda Kemal Tahir Sempozyumu Gerçekleştirdik

05.05.2017 11269

Cağaloğlu Anadolu Lisesi olarak okulumuzda 3-4 Mayıs 2017 tarihlerinde, Türk Romancısı Kemal Tahir'i konu edinen bir dizi etkinlik gerçekleştirdik. Kemal Tahir'in insan, toplum ve sanat konusundaki düşüncesini anlamayı hedefleyen etkinliklerde hem okulumuzun öğrencilerini dinledik; hem de konuyla ilgili çalışmalar yapmış akademisyenleri okulumuzda misafir ettik. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail COŞKUN ve aynı bölümün öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Ayşen ŞATIROĞLU 3 Mayıs 2017 Çarşamba günü aramızdaydı.

"Edebiyat Sosyolojisi Üzerine Notlar" başlığını taşıyan tebliğinde Ayşen Şatıroğlu; "Sosyoloji, edebiyata nasıl bakar?", "Sosyoloji, edebiyattan ne gibi çıkarımlar yapabilir?" sorularını yanıtlamaya çalıştı. "Roman" ve "toplum" arasında karşılıklı bir ilişkinin olduğunu düşünen Şatıroğlu; "yazar", "eser", "okur" ve "estetik" öğelerinin dikkate alınmasının gerekliliğini hatırlatarak şöyle devam etti: "Yazar, tıpkı okur gibi toplumun bir üyesidir... [Onların] toplumun tarihsel süreçte içinden geçtiği, toplumun sorunlarını çözmek isteyen bireyler olduğunu görürüz. Yazma eylemi, toplum sorunlarıyla ilişkili olarak gelişen bilinçli bir eylemdir. Toplumdan etkilenerek eserlerini üreten yazar, aynı zamanda toplumu etkilemek ve biçimlendirmek amacıyla yazmaktadır."

İsmail Coşkun ise "Kemal Tahir ve Toplum Sorunları" başlıklı tebliğinde, yazarın modern Türk edebiyatının merkezinde duran bir isim olduğunu vurguladı. Coşkun'a göre, genç yaşta kaybettiğimiz Kemal Tahir'in hemen her metni klasik hale gelmiştir. [Kemal Tahir] Toplum sorunları karşısında bir ilişki kurmuş, bir duyarlılığı olan, bu duyarlılığı taşıdığı için de, memleket meselesiyle ilgili olduğu için de yok yere ağır bedeller ödemiştir.

Günün ikinci oturumunda ise okulumuz öğrencileri tebliğlerini sundu.
Öğrencilerimizin Tebliğleri:

Ahmet Ekmel Karaman - Sosyolojik Bir Okuma Denemesi Olarak Yol Ayrımı 
Billurdan Firuze Özer – Rahmet Yolları Kesti 
Büşra Altuntaş – Kemal Tahir'in Gözünden Köy Enstitüleri: Bozkırdaki Çekirdek 
Elif Sude Albayrak – Devlet Ana'da Yönetim ve Sosyal Yapı 
Eylül Rana Saraç – Köyün Kamburu 
Kübra Demirhan – Yediçınar Yaylasında Eleştirilen İdealize Edilmiş Köy Halkı

Sempozyumumuzun ikinci gününde ise Kemal Tahir´in senaryolaştırılan "Yol Ayrımı" eserinden bölümler seyrederek öğrencilerimizle film okuması gerçekleştirdik.

Bu önemli etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

 

05-05-201705-05-201705-05-201705-05-201705-05-201705-05-2017